De optimale slaapkamer creëren do je zo

De inrichting van je slaapkamer is van vitaal belang voor een goede nachtrust. Het creëren van een slaapkameromgeving die bevorderlijk is voor het in slaap vallen en in slaap blijven, is een belangrijk onderdeel van nachtrust.

Het creëren van een ontspannende sfeer om in te slapen omvat zowel het visuele ontwerp als de praktische inrichting, waaronder de verlichting, het geluid en de geur. Als je deze elementen van je slaapomgeving in overweging neemt, kunt je je ideale slaapkamer voor een optimale slaap creëren.

Visueel ontwerp van je slaapkamer

Interieurontwerp is een breed concept, maar een kernonderdeel is het bepalen van de look en feel van je huis. Voor je slaapkamer kunt je een interieurontwerp kiezen dat niet alleen je persoonlijke stijl weerspiegelt, maar ook een gevoel van rust bevordert dat de slaap bevordert.

Warme, aantrekkelijke kleuren

Je muren, vloer, meubels en beddengoed spelen allemaal een rol in het kleurenschema van je slaapkamer. Het is belangrijk om de nadruk te leggen op kleuren waarin je je op je gemak voelt als het bedtijd is. Voor de meeste mensen zijn dit zachtere, warmere kleuren, maar je kunt de kleuren kiezen die je het meest aanspreken.

Voor mensen met een beperkt budget is het misschien niet mogelijk om het kleurenschema van je slaapkamer volledig te veranderen, maar je kunt wel op een creatieve manier bepaalde kleuren accentueren met goed geplaatst beddengoed, een vloerkleed of muurkunst.

Bruikbare en aantrekkelijke indeling

Het maakt niet uit hoeveel vierkante meters je hebt om mee te werken, je wilt een benauwd gevoel in je slaapkamer vermijden. Begin met het kiezen van een bed dat groot genoeg is zonder dat het je hele kamer in beslag neemt. Door gebruik te maken van verticale ruimte of opbergruimte onder het bed kun je zelfs in een kleine slaapkamer optimaal profiteren van de ruimte op de vloer.

Probeer bij het inrichten van je slaapkamer ervoor te zorgen dat elke handeling die je daar uitvoert geen frustratie oplevert. Het ordenen van je lades maakt het bijvoorbeeld makkelijker om je ‘s ochtends klaar te maken, en een duidelijk pad van het bed naar de badkamer kan struikelgevaar voorkomen als je in het donker naar de badkamer moet lopen. Het inrichten van een stressvrije slaapkamer geeft het een aura van comfort en ontspanning.

Verminder rommel

Visuele rommel kan stress veroorzaken, wat een bekende belemmering is voor een goede nachtrust. Ongeorganiseerde spullen in je slaapkamer kunnen het gevoel versterken dat je te veel “losse eindjes” hebt, waardoor je stressgevoelens krijgt die het moeilijker maken om je geest te ontspannen wanneer je in slaap wilt vallen.

Licht

Licht is het belangrijkste aspect voor een deel van je biologische klok dat de slaap helpt te reguleren. Als het tijd is om naar bed te gaan, wil je proberen je slaapkamer zo donker mogelijk te maken om een je biologische klok te helpen.

Verduisterende gordijnen kunnen helpen als er veel licht van buitenaf op je kamer valt. Verlichting, inclusief een bedlampje als je er een gebruikt, moet niet te fel zijn. Verlichting met een lage kleurtemperatuur en verlichtingssterkte kan het gemakkelijker maken om je slaperig te voelen en in te dommelen.

Een ander belangrijk onderdeel van het controleren van je blootstelling aan licht is het minimaliseren of elimineren van het gebruik van elektronische apparaten, waaronder tablets en mobiele telefoons. TV kijken in de slaapkamer voordat je naar bed gaat, heeft een negatieve invloed op je slaapkwaliteit. Schermtijd stelt je ogen bloot aan blauw licht dat je ritme kan verstoren en het kan ook je geest activeren, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen voor de slaap.

Geluid

Geluid van buitenaf kan leiden tot regelmatig wakker worden. Als je geen controle hebt over het geluid van buitenaf, kan een apparaat met witte ruis helpen om de geluiden te overstemmen. Je kunt ook luidsprekers installeren om geruststellende muziek af te spelen, wat veel mensen gebruiken om hun slaapkamer een betere plek te maken om in slaap te vallen.